Databáza približuje vojnové cintoríny z 1. svetovej vojny na Slovensku

01.04.2013 Prešov

Prešov 31. marca (TASR) - Prehľad o takmer 200 vojnových cintorínoch z obdobia prvej svetovej vojny na severovýchodnom Slovensku prináša databáza, ktorú spustil na svojej webstránke Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy. Orientovať sa v nej možno pomocou mapy, kde je zaznačená poloha miesta s pochovanými vojakmi. Súčasťou databázy je prístup k podrobnejším informáciám a fotogalérii o jednotlivých cintorínoch.
Databáza je k dispozícii na webstránke www.kvhbeskydy.sk. "Chceme ľudom, ktorí si plánujú nejaký výlet a zaujíma ich vojenská história, poskytnúť na jednom mieste základnú informáciu, čo môžu na severovýchodnom Slovensku vidieť," hovorí historik a predseda KVH Beskydy Martin Drobňák. "Zatiaľ je spracované severovýchodné Slovensko, postupne budú pribúdať ďalšie cintoríny - tak, ako budú pribúdať o nich články."
Podľa Drobňáka je rozpracovaný aj variant databázy s mapou pre všeobecné vojensko-historické pamiatky. "Vznikol by produkt, ktorý snáď pomôže rozvoju cestovného ruchu na báze vojenskej histórie. Návštevník by si potom mohol na jednom mieste pozrieť, čo v danom regióne z vojenskej histórie nájde," uviedol.
KVH Beskydy Humenné ako občianske združenie pôsobí s cieľom mapovať a obnovovať vojnové cintoríny z obdobia prvej svetovej vojny. Boje v novembri 1914 až máji 1915 priamo zasiahli územie súčasnej SR. Bezprostredné frontové operácie sa odohrávali na území dnešných okresov Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov a Svidník, pričom v tejto oblasti zomrelo takmer 50.000 vojakov. V súčasnej dobe sa mnohé z vojnových cintorínov opravujú, časť však už zanikla alebo sa ich po dlhých rokoch chátrania nepodarilo lokalizovať.
 

Vyberte región